Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone,
dżem 200 ml/czekośliwka,
szara reneta 4 sztuki,
cukier brązowy 2 łyżki,
cynamon 2 łyżeczki,
cukier puder - ile potrzeba
ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej
"zobacz TUTAJ") lub inny dżem jaki się lubi
jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić do miski na drobne kawałki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem, wymieszać dokładnie
na czekośliwkę rozłożyć pokrojone jabłka, wolne brzegi ciasta ponacinać ostrym nożem na paski i nakładać na jabłka, posmarować roztrzepanym jajkiem
piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 35-40 minut, na ciemno złoty kolor, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko pyszne ciasto na deser..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz