Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
aromat migdałowy 2 krople,
przyprawa do piernika 1/2 opakowania,
kakao 2 łyżki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
marchew 1 kubek,
dżem 250 ml,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
masło 100 gram,
kolorowa posypka - ile potrzeba
marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie = marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do ciasta odłożyłam 1 kubek o pojemności 250 ml, resztę użyłam (2 kubki) do placków
"zobacz TUTAJ",mamy sok, ciasto i placki, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka
jajka, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na dużych obrotach
do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wlać olej i mikserem połączyć składniki
wsypać marchewkę i mikserem połączyć składniki na ciasto o konsystencji nie za mocno gęstej
forma silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka
zimne ciasto przekroić na dwa placki
jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron
z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękkim na gładki krem
trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drugim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips
"strona jest TUTAJ"
otrzymałam do testowania
Avance Collection
Wyciskarka do soku
HR1896/70
"kliknij i ZOBACZ-
Avance Collection
Wyciskarka do soku
HR1896/70"
dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę, dostarczanie naturalnych witamin potrzebnych dla mojego organizmu i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki
skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz