Składniki:
udka kurczaka całe 4 duże,
sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie,
kefir 1/2 litra,
kucharek 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje, odciąć nadmiar tłustej skóry
do miski wsypać sos Prymatu, kucharka, pieprz, wlać kefir, przyprawę w płynie, wymieszać
do marynaty włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć, przykryć, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc
do rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki
piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut
mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne,. podać z czym się lubi, jest dobre i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz