Składniki:
pomidory 6 sztuk,
ząbki czosnku 4 sztuki,
smalec 2 łyżki,
łopatka bez kości 50 dag,
kiełbasa śląska 3 sztuki,
kiełbasa biała 3 sztuki/parzone,
cebula 1 sztuka,
kapusta biała 1 główka/średnia,
przyprawa do bigosu 1 opakowanie,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżka,
woda 2 szklanki
umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu lub dzbanku blendera razem z ząbkami czosnku zmiksować dobrze
białą kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać w garnku lub misce wrzącą wodą i po 10 minutach wodę odlać z kapusty
na gorącym smalcu zrumienić pokrojone mięso, białą kiełbasę parzoną i śląską, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać z 5 minut i co jakiś czas zamieszać
wlać do mięsa zmiksowany sok z pomidorów i zagotować
dodać kapustę, przyprawę do bigosu, cukier, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać
wlać wodę i pod przykryciem gotować z 40 minut, sprawdzić czy mięsko i kapusta są miękkie, podawać z pieczywem, ziemniakami - pyszna kapusta na obiad i na kolację............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz