Składniki:
cielęcina żeberka 1,2 kg,
smalec 1 łyżka,
mąka pszenna 4 łyżki,
kostka rosołowa grzybowa 1 szuka,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula 3 sztuki,
ząbek czosnku 3 sztuki,
grzyby suszone 3 łyżki,
papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki,
woda 6 szklanek,
śmietana gęsta 1 łyżka,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1 szklanka
żeberka cielęce obsypać mąką i na gorącym smalcu podsmażyć z każdej strony na rumiano, odłożyć na talerz
na tłuszczu po żeberkach podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę ząbki czosnku
do cebuli włożyć żeberka, dodać kostkę grzybową z kucharkiem, wsypać suszone zmielone grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą
wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć na talerz i wywar zmiksować blenderem, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, żeberka włożyć do sosu, podawać z czym się lubi - żeberka są delikatne, soczyste i aromatyczny sos dodaje smaku............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz