Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
kucharek 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
boczek wędzony 25 dag,
cebula 4 sztuki,
ząbki czosnku 8 sztuk,
kurki 1/2 kg,
kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
ser żółty 25 dag,
śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba
użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony pokrojony w kostkę zrumienić na patelni, dolać olej, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli
kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i na durszlak aby odciekła woda, wsypać kurki na patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać
kurki z patelni rozłożyć na ziemniakach, łyżką wyrównać wierzch
użyłam ser żółty królewski, ser zetrzeć na tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18%
ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką - ziemniaki z kurkami są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz