Składniki:
CIASTO MAKOWE UCIERANE:
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek
do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
sól - szczypta,
soda 1/2 łyżeczki,
mak suchy zmielony 200 gram,
jajka 4 sztuki "L",
margaryna stopiona 12,5 dag,
kefir zimny 250 gram
DODATKI:woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki,
krem tiramisu dr Oetkera,
mleko 3,2% zimne 275 ml,
truskawki połówki 2 szklanki,
tortenguss klar 1 opakowanie,
posypka kolorowa - ile potrzeba,
listki mięty - ile potrzeba
jajka dobrze roztrzepać rózgą blendera z 3 minuty, margarynę stopić, wlać do niej zimny kefir i wlać do jajek, rózgą połączyć składniki
do masy wsypać cukier, mak zmielony suchy, proszek do pieczenia, sodę, sól i rózgą zmiksować, wsypać mąkę tortową i połączyć składniki
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45 minut, do suchego partyczka, ciasto dobrze wystudzić, przekroić na dwa placki
placek ułożyć na talerzu płaskim, łyżką nasączyć lekko wodą z sokiem /jaki lubisz-użyłam truskawkowy/ wierzch placka
krem tiramisu wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko /dałam ciut mniej niż na opakowaniu, krem będzie bardziej zwarty teraz latem/, rózgą blendera ubijać z 3 minuty
większą połowę kremu rozsmarować na pierwszy placek, nakryć drugim lekko przyciskając, placek również lekko nasączyć woda z sokiem, rozsmarować na wierzchu i wokoło resztę kremu, schować do lodówki
tortenguss klar rozmieszać w 250 ml zimnej wody z sokiem i zagotować do zagęstnienia, do żelu włożyć połówki truskawek, wymieszać i wystudzić, układać na truskawki na wierzchu kremu, posypać posypką, schować do lodówki na kilka godzin
przed podaniem przybrać listkami mięty, torcik makowy z tiramisu jest obłędnie pyszny, łatwy i wart zrobienia, owoce czy krem mogą być jakie się lubi............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz