Składniki:
FARSZ:
rostbef wołowy 50 dag,
kurczak 1,20 kg,
majeranek 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
bułka tarta 2 łyżki
CIASTO:
mąka tortowa 60 dag,
woda ciepła 1,5-2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka,
masło miękkie 1 łyżeczka
OKRASA:
cebula 6 sztuk,
olej rzepakowy 1 szklanka,
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka
mięso z dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości, dodać pokrojoną cebulę, majeranek, wlać trochę rosołu i pałką blendera zmiksować, dodać tartą bułkę, wymieszać
w misie robota hakiem wyrobić sprężyste ciasto na pierogi, wody dolewać w trakcie wyrabiania, zależy od mąki ile wody wchłonie
ciasto schować do woreczka i odstawić na 30 minut
ciasto podzielić na porcje, każdą cienko rozwałkować, wycinać szklaną krążki, nadziewać 1 czubatą łyżeczką farszu i sklejać pierogi
na oleju zrumienić cebulkę z przyprawami
w osolonym wrzątku z 2 łyżkami oleju pierogi po wypłynięciu gotować z 3-4 minuty na mniejszym ogniu, pod zimną woda opłukać, wkładać porcjami do miski i każdą porcję okrasą okrasić, nie będą się zlepiały - pierogi sa delikatne, smaczne, syte.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz