TARTA: zimne masło 20 dag, mąka tortowa 30 dag, żółtka 2 sztuki, cukier 10 dag, zimna woda 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie
DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka sok z cytryny, posypka maczek smak truskawkowy z sokiem owocowym Decorada Delecta1 opakowanie, posypka maczek smak mango z sokiem owocowym Decorada Delecta 1 opakowanie
obrane jabłka pokroić na kawałeczki do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki Delecta i pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 10-15 minut, po tym czasie wsypać duży budyń czekoladowy Delecta i szybko wymieszać do zagęszczenia jabłek, wystudzić
z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut
forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie i na brzegach formując ręką, nakłuć widelcem i w 180 C, grzanie góra/dół podpiec 15 minut
resztę ciasta rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka
na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut
wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypać posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny
tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków............SMACZNEGO!!!
taka "tarta od serca" będzie wspaniałym deserem podanym w gronie przyjaciół przy kawce i herbatce, będzie na pewno smakowała i łasuchom i smakoszom......tarta jest łatwa w przygotowaniu i w nagłym, kryzysowym przypadku gdy mają przyjść goście i nie ma nic słodkiego pod ręką można ją upiec, jabłka na ogół są w każdym domu, budynie również......nie ma to jak upieczona tarta od serca podana z sercem ......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz