Składniki:
pory 10 sztuk/średnie,
groszek konserwowy 1 puszka,
jabłka 1 sztuka,
cukier 2 łyżeczki,
sól morska 3/4 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1 łyżka,
majonez 3 łyżki
z porów odciąć zielone części, białe przeciąć wzdłuż i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą
pory pokroić dość drobno, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą wodą
wystudzone przełożyć do miski, wsypać groszek odsączony na sitku
jabłko bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka i dodać do porów
do smaku doprawić pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, natkę pietruszki posiekaną i wymieszać dokładnie z majonezem, odstawić do lodówki na 30 minut
surówka jest pyszna do obiadu ale też i do podjadania...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz