Składniki:
świeża wołowina na tatar 60 dag,
żółtka 3 sztuki "M",
1 sztuka średnia cebula,1 ogórek kiszony,
pieczarki marynowane 10 sztuk,
olej rzepakowy do 1/2 szklanki,
- do smaku przyprawa w płynie,
pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki,
mix sałat do ozdoby
wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zmielić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami
cebulę, kiszony ogórek, pieczarki marynowane drobniutko pokroić, każde osobno
wołowinę zmieloną wymieszać dokładnie do kleistej masy z olejem rzepakowym, odłożyć porcję do obręczy do potraw aby zrobić zdjęcia, resztę wołowiny wymieszać z żółtkami
również odłożyć porcje cebuli, ogórka, pieczarek a resztę wymieszać z wołowiną
do smaku przyprawić przyprawą w płynie/maggi/ - soli nie używam, pieprzem
na talerz z obręczy większej wyjąć tatar, umieścić na nim żółtko, posypać pieprzem, również z mniejszej obręczy dodać cebulę, ogórek, pieczarki, przybrać mixem sałat
bardzo lubimy tatara w tej wersji jak i w innych smakowo dodatkach z ciemnym pieczywem, świeżym masłem...........SMACZNEGO!!!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz