Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 5 sztuk "L",
olej rzepakowy 1 szklanka,
mleko 3,2% 1 szklanka,
mąka tortowa 5 szklanek,
sól - szczypta,
rodzynki 10 dag,
konfitura z pigwy 300 ml,
cukier puder - ile potrzeba
wszystkie składniki temperatura pokojowa
na dnie większej miski rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać roztrzepane w osobnej miseczce jajka
wlać olej, mleko, wsypać przesianą mąkę, sól
nie mieszać - przykryć talerzem lub ściereczką, zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin
rodzynki zalać gorącą wodą na 5 minut, wylać na sitko, wsypać do ciasta, spiralami robota ciasto wyrabiać z 4-5 minut
forma silikonowa z kominkiem 20 cm - do formy dać połowę ciasta, rozsmarować konfiturę z pigwy i dać resztę ciasta
piec w 190 C około 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto wyjąć na talerz i posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne, pigwa daje ciekawy posmak kwaskowości i słodyczy....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz