Składniki:
masło 375 gram,
cukier 1,5 szklanki,
mleko 220 ml,
kakao 8 łyżek,
aromat migdałowy 1 łyżeczka,
mąka tortowa 4 szklanki,
proszek do pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie,
jajka 8 sztuk "L",
maślanka 1/2 szklanki,
mus z dyni 250 ml,
herbata 1/2 szklanki,
mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba
ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru jak lubi się mocno słodkie ciasto
masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować mieszając, odlać niepełną szklankę do polewy i masę wystudzić
wystudzoną masę przelać do miski, wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste
wbijać po żółtku do ciasta, białka do pojemnika na pianę do ubicia
do ciasta wlać maślankę i połączyć składniki, na koniec wmieszać łyżką ubitą pianę na sztywno
keksówka 35x12 cm wysmarowana masłem i tartą bułką obsypana - ciasto przełożyć do blaszki, piekarnik nagrzany 180 C grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto wystudzić
ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć np herbatą z cytryną, posmarować musem dyniowym, nakryć drugą częścią ciasta, nasączyć ciasto po wierzchu
polać ciut podgrzaną w mikrofali polewą ze szklanki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz