Składniki:
FARSZ:
kotlet mielony 5 sztuk,
kapusta kiszona 20 dag,
ziemniaki ugotowane 4 sztuki,
bułka tarta 1 łyżka
PIEROGI:
mąka pszenna typ 2000 2 szklanki,
mąka pszenna 3 szklanki,
gorąca woda 1,5 szklanki,
masło miękkie 1 łyżka,
sól 3/4 łyżeczki
OKRASA:
cebula 5 sztuk,
masło klarowane 3 łyżki,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1/2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
użyłam z poprzedniego dnia usmażone kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać
do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody
wyrobione ciasto włożyć do woreczka i zostawić na 30 minut aby odpoczęło
porcje ciasta cienko dość cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, ciasto z mąką żytnią jest dość klejące i nie da się całkiem cienko rozwałkować, szklanką do koktajli /ma większy otwór/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, wkładać do ciut posolonego wrzątku z łyżeczką oleju, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 2 minuty, składniki okrasy usmażyć na patelni i polać pierogi na talerzu - pierogi z tym farszem są syte, smaczne................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz