Składniki:
kacze udka 2 większe,
majeranek 1 łyżka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki,
masło klarowane 2 łyżeczki,
kapusta czerwona 1 mała główka,
jabłka 2 sztuki,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
cukier 2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
woda 1 szklanka,
cebula 1 sztuka
ocet jabłkowy jest bardzo zdrowym składnikiem, więcej o jego prozdrowotnych właściwościach
"zobacz TUTAJ:droga do siebie-zdrowa żywność-ocet jabłkowy" =
kapustę czerwoną drobno pokroić i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i potem odlać wodę z miski, jabłka pokroić ze skórką na pół plasterki, cebulę drobno pokroić
udka kacze dokładnie natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, pieprzem ziołowym i na gorącym maśle klarowanym w garnku szybkowara 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" udka zrumienić z każdej strony, udka odłożyć na talerz
na tłuszczu po udkach podsmażyć cebulkę, jabłka, wsypać kapustę, kucharka, cukiuer, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, ziele i liść laurowy, wszystko wymieszać dokładnie, wlać wodę, na kapuście położyć udka i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
można odlać nadmiar wywaru z garnka - udka są kruche, soczyste a kapusta aromatyczna................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz