papryka 4 kg,
ząbki czosnku 2 główki,
gorczyca 8 łyżeczek,
liść laurowy 8 sztuk,
ziele angielskie 24 sztuki,
olej rzepakowy 8 łyżek,4 cebule,
woda 1,5 litra,
ocet 10 % 1,5 szklanki,
cukier 4 łyżki
paprykę oczyścić z pestek i pokroić na większe kawałki, opłukać
użyłam 2 litrowe i 6 pół litrowych słoików: do wyparzonych słoików włożyć ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę
wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlać do słoików, mocno zakręcić
piekarnik nagrzać na 130 C, wstawić słoiki i pasteryzować 25 minut, zostawić do wystudzenia w piekarniku
nie dodawałam soli
słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce, po około 1,5 m-ca papryka jest dobra do jedzenia....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz