Składniki:
jajka 2 sztuki,
cukier 1 łyżka,
sól 1/2 łyżeczki,
esencja migdałowa 3 krople,
mleko 1/2 litra,
woda zimna 1/2 litra,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
olej rzepakowy 2 łyżki,
mus z dyni - w opisie,
cukier puder - ile potrzeba
prowansalska dynia muszkatołowa, ma dużo zwartego miąższu i malutko pestek
- połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wsypać do garnka, posypać 2 łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zmiksować i wystudzić
wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku miksera zmiksować, ciasto ma być dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki, ciasto odstawić na 1 godzinę
patelnia naleśnikarka 22 cm lub zwykła, dobrze gorąca - chochelką nałożyć porcję ciasta i smażyć na złocisto z obu stron naleśniki
na każdy naleśnik nałożyć z 2 łyżki musu, rozsmarować po całym naleśniku
naleśniki zawinąć na pół i jeszcze raz na pół, posypać pudrem cukrem - naleśniki są smaczne z musem dyniowym i smakują np. z kawą zbożową z mlekiem...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz