Składniki:
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 12,5 dag,
cukier 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
bułka tarta 2 łyżki,
wiśnie bez pestek 70 dag,
śmietana 30 % 300 ml,
śmietan fix 1 opakowanie,
cukier puder 2 łyżki
jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być "zważona"
wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką
na cieście gęsto poukładać wypestkowane wiśnie
wiśnie mogą być z kompotu dobrze odsączone, mrożone i odmrożone na durszlaku...
piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystygnięcia
śmietanę 30% zimną ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, rozsmarować na wierzchu ciasta, szprycką zrobić dekorację, położyć kilka wiśni, schować do lodówki - ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz