Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 1 szklanka,
olej rzepakowy 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
szpinak mrożony 450 gram,
śmietana 30 % 330 ml,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
jeżyny 250 gram,
maliny 250 gram,
borówki 100 gram,
herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną
szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem odcisnąć jeszcze nadmiar wody - jajka "L", cukier w robocie utrzeć do białości na kogiel mogiel, w trakcie ucierania wlewać po trochu olej, następnie wsypywać obie mąki z proszkiem i utrzeć do połączenia składników
na małych obrotach dodać szpinak do masy i krótko wymieszać
forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera
z ciasta odciąć wokół cienko brzeg i przekroić na 3 blaty i nasączyć każdy owocową herbatą z cytryną bez cukru, na pierwszy nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane, osuszone jeżyny, przykryć drugim blatem
na blat nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane maliny, przykryć trzecim blatem
na blat nałożyć resztę śmietany, jeżyny, maliny, i opłukane borówki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz