Składniki:
boczek surowy 1,5 kg,
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie,
cebula 5 małe,
czosnek 1 duża główka,
woda 1 szklanka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki
nie tłusty kawałek boczku rozwinąć (kupiłam sam boczek zrolowany) posypać większą połową przyprawy gyros-kebab Prymatu
na wierzchu poukładać małe cebulki przekrojone na "4", całe ząbki czosnku
boczek ciasno zawinąć, obwiązać sznurkiem lub grubszą nicią, natrzeć resztą przyprawy cały boczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc
boczek włożyć do szybkowara 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"
, wlać wodę, polać boczek przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści
boczek wyjąć na talerz i do lodówki na kilka godzin schować - usunąć sznurki z zimnego boczku, kroić w plastry i można zajadać do pieczywa................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz