Składniki:
piersi z kurczaka 2 podwójne,
woda 3 litry,
włoszczyzna 1 pęczek,
kucharek 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
rodzynki Kresto 100 gram,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka,
mąka tortowa 3 łyżki,
śmietana 1/2 szklanki
piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery"
gotować z 30 minut, na koniec wsypać kucharka, pieprz mielony
do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto =
"zobacz TUTAJ", wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny
mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu
do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO!!!
pozostały rosół można wykorzystać do zupy lub zamrozić w kostkach do lodu do sosów...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz