Składniki:
BISZKOPT:
jajka 3 sztuki,
woda ciepła 4 łyżki,
cukier 100 gram,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 80 dag,
mąka ziemniaczana 80 dag,
proszek do pieczenia - szczypta
KREMY:
galaretka truskawkowa 1 opakowanie,
śmietana 30 % 250 ml,
galaretka truskawkowa 1 opakowanie,
śmietana 30 % 150 ml,
kakao 2 łyżki,
truskawki 1 kg,
kolorowa posypka - ile potrzeba,
woda z cytryną 3/4 szklanki do nasączenia
BISZKOPT: jajka, cukier, woda gorąca, cukier wanilinowy ubijać w misie robota z 6 minut na najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem
tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto
piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce
ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty
KREMY: zimną śmietanę 250 ml 30% ubić na sztywno, w trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności
zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę i ubijać do sztywności
pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem
blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek, nakryć trzecim blatem
resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, wierzch ozdobić połówkami truskawek, na boki przyklejać do kremu cieńsze plasterki truskawek, schować do lodówki najlepiej na całą noc
torcik jest wilgotny, kwaskowaty, delikatny..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz