Składniki:
drożdże 30 gram,
woda ciepła 350 ml,
cukier 1 łyżeczka,
sól morska 1 łyżeczka,
mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate,
mąka pszenna typ 1850 1 szklanka czubata,
olej rzepakowy 4 łyżki,
czarnuszka Royal Brand - ile potrzeba
do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać olej
wyrabiać na najwyższym zakresie przeznaczonym dla haka 12 minut aż ciasto będzie zwarte i odklejone od misy
ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny
wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować 6 większych bułek, nożem naciąć na krzyż, posmarować ciepłą wodą i posypać czarnuszką tyle, ile lubisz
piec w 200 C 30 minut, grzanie góra/dół, następnie zmienić na teromoobieg, 170 C i piec 12 minut, bułki wystudzić na kratce
bułki mają chrupiącą skórkę i również smakują na drugi dzień.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz