Składniki:
udka kurczaka całe 2 duże,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
ziemniaki młode 1 kg,
marchew 2 pęczki,
rozmaryn suszony 1 łyżeczka,
sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 6 łyżek,
surówka - jaką lubisz,
koperek siekany 1/2 pęczka
dwa duże uda kurczaka dobrze umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć - przyprawę grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę
piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut
młode ziemniaki, młodą marchew razem podgotować ze skórką w nieosolonej wodzie, przestudzone obrać ze skórki do miski, marchew i ziemniaki wymieszać z olejem i ziołami prowansalskimi - po 35 minutach dodać do udek, uda położyć na ziemniakach i dalej pod folią piec 15 minut
następnie zdjąć folię, ustawić termoobieg i piec z 15 minut, apetycznie przyrumienią się składniki i odparuje nadmiar płynu, posypać koperkiem, uda duże można podzielić i są 4 porcje obiadowe - jako surówkę zrobiłam mizerię na jogurcie....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz