Składniki:
pierś z kurczaka 1 podwójna,
boczek parzony 20 dag,
papryka czerwona 1 duża,
pieczarki 2 duże,
cebula 3 średnie,
ząbki czosnku 10 duże
MARYNATA:
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
sok z cytryny 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
grill - przyprawa pikantna 2 łyżki
z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce
umytą pierś osuszyć ręcznikiem papierowym, każdą połowę piersi pokroić na 2 cm paski i przeciąć je na połowę
pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości
na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka
szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią, z każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek
piekarnik Bosch ustawić na "grill-duża powierzchnia", nagrzać do 230 C, 2 poziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco
podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną grillem i szybko się zjadają................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz