Składniki:
woda ciepła 350 ml,
drożdże świeże 30 gram,
cukier 1 łyżeczka,
sól ziołowa 1 łyzeczka,
mąka pszenna typ 500 2 szklanka,
mąka pszenna typ 1850 2 szklanki,
olej rzepakowy 4 łyżki
NADZIENIE:
szpinak świeży 2 pęczki,
olej rzepakowy 4 łyżki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 2 sztuki,
kucharek 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
sos pomidorowy 6 łyżek/ostry,
oregano 2 łyżki,
ser feta 200 gram,
jajka 6 sztuk
do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10-12 minut - jeśli ciasto zbyt luźne to dosypać mąki pszennej lub gdy za zbite to dolać ciepłej wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia
blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość
użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano
wcześniej przygotować szpinak: na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście
posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko
piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec - pizza jest chrupiąca, pyszna, syta..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz