Składniki:
drożdże świeże 30 gram,
woda ciepła 360 ml,
cukier 1 łyżeczka,
sól morska różowa Royal Brand 1 łyzeczka,
olej rzepakowy 4 łyżki,
mąka żytnia typ 720 2 szklanki,
mąka pszenna typ 1850 1 szklanka,
mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki,
seler suszony Royal Brand 2 łyżki,
płatki owsiane - ile potrzeba
do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę i drożdże rozpuścić, wsypać suszony seler Royal Brand, sól morską Royal Brand i odstawić na 15 minut
wsypać wszystkie mąki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto zostawić przykryte ściereczką w misie robota do wyrośnięcia na 1 godzinę
zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie formować kule, obsypać je w zmielonych płatkach owsianych, układać na blaszce z papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do podrośnięcia
piec w 220 C około 25 minut, wyjąć blachę z piekarnika i bułki zostawić do wystudzenia
bułki są chrupiące, jest posmak selera....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz