Składniki:
pierś z kurczaka 1 podwójna,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
szpinak świeży 2 pęczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
makaron nitki 25 dag,
makaron kokardki 10 dag,
mleko 3 szklanki,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki,
kucharek 2 łyżeczki,
ser żółty 20 dag
pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku, przyprawę w płynie, sok z cytryny i dusić z 5 minut do odparowania płynu
w nie solonej wodzie makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać
mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach
naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem
piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec z 35-40 minut, makaron najlepiej się dzieli na porcje lekko przestygnięty - syty, smaczny obiad..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz