Składniki:
CIASTO:
jajka 4 sztuki,
mąka tortowa 115 gram,
mąka kukurydziana 15 gram,
masło 25 gram
KREM TIRAMISU:
serek mascarpone 50 dag,
cukier puder 1/2 szklanki,
śmietana kremówka 300 ml,
kakao - do posypania
PONCZ KAWOWY:
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki,
woda 100 ml,
żołądkowa gorzka Figa 100 ml
przepis na ciasto do tiramisu jest ze strony
"Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - jajka, cukier utrzeć robocie do białości
wsypać mąki obie i połączyć składniki, tortownica 22 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i dać ciasto do blaszki - piekarnik nagrzać do 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziuom - ciasto piec 20-25 na złoty kolor, wystudzić na kratce
kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem i wlać żołądkową gorzką Figę, wystudzić - ciasto przekroić na połowę, włożyć blat ciasto do blaszki i dobrze nasączyć kawą
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połączenia się w gładką masę /nie za długo
połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i do lodówki na kilka godzin
zdjąć obręcz z tortownicy, posypać obficie kakao i można nie mocno słodkie pyszności zajadać..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz