Składniki:
łopatka bez kości 65 dag,
boczek parzony 15 dag,
peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki,
przyprawa Szeherada 3 łyżeczki,
żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki,
woda zimna 200 ml
łopatkę pokroić na kawałki 2-3 cm, boczek parzony pkroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski
dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Szeherezada, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobic na kleistą masę
do szynkowara
"kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze
z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni
włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony i do lodówki najlepiej na całą noc
szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi - jest sporo galaretki smacznej, zapach jest aromatyczny a mięsko jest przepyszne i "wiem, co jem"..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz