Składniki:
golonka wieprzowa 2 średnie,
łopatka wieprzowa z kością 1 kg,
przyprawa do gyrosa 3 łyżki,
olej rzepakowy 4 łyżki,
kapusta kiszona 1/2 kg,
cukier 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka,
ząbki czosnku 10 sztuk,
przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki,
woda 1 szklanka
z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
natrzeć mięsa przyprawą i w szybkowarze 5 litrów
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na oleju mięsa zrumienić, odłożyć na talerz
kapustę kiszoną /można dać więcej np 1 kg-ja dałam tylko dla uzyskania posmaku i mąż ją zjadł do obiadu/ pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem i wsypać do tłuszczyku w szybkowarze
na kapuście ułożyć mięsa, obrane większe ząbki czosnku, wlać wodę z przyprawą w płynie na mięso
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na małym ogniu gotować 45 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach jak spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku
mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu
1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz