Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
twaróg półtłusty 40 dag,
jajka 1 sztuka,
cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 4 łyżki,
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki,
sól 2 łyżeczki,
boczek parzony 20 dag,
cebula 4 sztuki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy 4 łyżki
ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać i zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym
cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać do ciasta i tłuczkiem wszystko połączyć
ciasto wyrabiam w dużej misce, jest mnie bałaganu na stole - do ciasta dodać jajko, sól, wsypać obie mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać z wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/
wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka
kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz
boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku i podsmażyć na złocisty kolor cebuli co jakiś czas mieszając
kopytka podać okraszone boczkiem z cebulką, są smaczne, syte i też smakują później odsmażane..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz