Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
jajka "L" 4 sztuki,
mleko z lodówki 2 szklanki ,
olej 3/4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
sól - szczypta,
mąka pszenna tortowa 4 szklanki,
skórka z cytryny 1 sztuka,
mandarynki średnie 5 sztuk,
lukier w opisie
ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz....
do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże i delikatnie z 2 razy zamieszać - nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc
po nocy rano wsypać do miski z drożdżami startą skórkę cytryny, przesianą mąkę i drewnianą łyżką dobrze wymieszać
30x20 blacha posmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka
lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane z 1/2 - 1 łyżeczką gęstej śmietany 18%, ciut soku z cytryny
ciasto jest pysznie delikatne, mandarynki wyśmienicie smakują w drożdżowym cieście...... SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz