Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
jabłka 10 średnie,
cynamon 1 łyżka,
cukier 1 łyżka,
cukier puder - ile potrzeba
jabłka obrać ze skóry, 5 jabłek zetrzeć na tarce grubsze oczka, 5 jabłek pokroić w kostkę, wsypać cynamon, cukier, kisiel i wszystko wymieszać
jajka, miękka palma, cukier, cukier wanilinowy ubic mikserem z 5 minut - wsypać mąkę z proszkiem i mikserem z 1 minutę wymieszać - tortownica 24 cm, wysmarować masłem i tartą bułką obsypać - do blaszki dać 3/4 ciasta, wyłożyć jabłka
rozsmarować resztę ciasta na jabłkach i piec w 200C około 45 minut
ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone, posypać pudrem cukrem
ciasto jest smaczne i warte upieczenia................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz