Składniki:
jajka 2 sztuki,
mąka tortowa 2 szklanki,
mleko 3,2% 2 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jabłko winne 4 sztuki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
Żółtka, mąkę przesianą, mleko, cukier, cukier wanilinowy zmiksować mikserem na gładką masę dość gęstą.
Jabłka obrane pokrojone na cienkie kawałeczki dodać do ciasta i wymieszać - białka ubić na pianę sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników.
Na bardzo gorącym oleju kłaść dużą łyżką porcje ciasta tak z 2 cm grubości.
Smażyć na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia tłuszczu nadmiaru - przed podaniem posypać pudrem cukrem, placki są dzięki ubitej pianie puszyste, delikatne...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz