Składniki:
żeberka wieprzowe 1 kg,
woda 5 litrów,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 6 sztuk,
kasza jęczmienna 3/4 szklanki,
kapusta kiszona 3/4 kg,
majeranek 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1/2 pęczka
żeberka opłukać i zalać wodą w garnku, jak się zagotuje woda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować z do miękkości i wyjąć je z garnka, ostudzone obrać z mięska i dodać do zupy
do wywaru dać kaszę jęczmienną drobną, ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu i gotować do miękkości kaszy
dodać pokrojoną kiszoną kapuste i gotować z 30 minut, do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem, kurkumą, natką pietruszki
zupa jest syta, rozgrzewająca i smaczna..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz