Składniki:
jajka 3 sztuki,
mleko 3,2% 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
kakao 4 łyżki,
maliny 20 dag,
śmietana 30 % 400 ml,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
kolorowa posypka - ile potrzeba,
sok z cytryny 1/4 szklanki
w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać
wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników
do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie
tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać - wlać ciasto i piec w 200C około 40 minut, do suchego patyczka
mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody
ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową
ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz