Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 1 szklanka,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
miąższ z dyni 2 szklanki,
pomarańcza 1 duża,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
śmietana 30 % 1 szklanka,
serek homogenizowany 25 dag,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem wymieszać z 1 minutę - wsypać startą dynię na drobnych oczkach, dodać kawałeczki pomarańczy i połowę startej skórki z wyparzonej pomarańczy
tortownica 24cm, wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 40-45 minut - zostawić w blaszce do wystygnięcia
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać zimny serek homogenizowany waniliowy, wsypać galaretkę i mikserem wszystko połączyć
wierzch zimnego ciasta posmarować kremem i posypać resztą startej skórki z pomarańczy, schować do lodówki na 2 godziny
ciasto jest pysznie smacznie i warto je upiec.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz