Składniki:
kiełbasa śląska 6 sztuk,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
smalec 1,5 kostki,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżka
śląską kiełbasę, cebulę, ząbki czosnku dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu
do rondla dać 1/2 kostki smalcu i do gorącego włożyć zmieloną masę
mieszając podsmażać z 10 minut, teraz włożyć całą kostkę smalcu i stopić
wsypać paprykę, majeranek, zamieszać i przelać smarowidło do naczynia i wystudzone schować do lodówki
takie smarowidło raz na jakiś czas lubimy do razowego chleba, można też ze smarowidła robić okrasy do ziemniaków, pierogów, kaszy..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz