Składniki:
śledzie 1 kg ,
sól morska Prowansalska Royal Brand 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 2 łyżeczki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej do smażenia - ile potrzeba ,
brukselka 3/4 kg ,
masło 2 łyżki,
kucharek 1 łyżeczka
świeże, nieduże śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć łebki,ogonki, płetwy
mlecze jak są duże i całe to zostawić
śledzie i mlecze dobrze opłukać i dać na sito aby obciekła woda
do reklamówki wsypać sól, pieprz mielony i potrzebną ilość mąki, dodać śledzie i mlecze i w reklamówce potrząsając obsypać mąką
na gorącym oleju smażyc śledzie na rumiano z każdej strony
z brukselki odciąć głąbki i ugotować ją w niesolonej wodzie do miękkości
ugotowaną brukselkę wylać na sito aby obiekła z wody
włożyć brukselkę do garnka dodać masło, kucharka i pałką blendera zmiksować na pure
podać pure z brukselki ze śledziami i mleczem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz