2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 sztuki papryka słodka, 10 szklanek woda, 1 szklanka ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 2 czubate łyżki kminek, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe, po 1 łyżce oleju do słoika
pomidory zielone dobrze umyć
pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ
cebule obrane pokroić w plasterki a paprykę umytą i bez miąższu na kawałki
wsypać 2 łyżki soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł
pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą
dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut
zostawić w garnku do wystygnięcia
słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
smaczna sałatka do obiadu i nie tylko......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz