3/4 kg śliwki węgierki,
1,5 kg jabłka,
1 szklanka cukier,
2 łyżki sok z cytryny,
1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat,
- ile potrzeba cynamon mielony,
1 szklanka woda
umyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki
posypać cukrem i wlać wodę
wsypać przyprawę Prymatu do jabłek
dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone na "4" każda śliwka
razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody
do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwką
na wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ -
słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie
całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce
my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz
kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz