Składniki:
3 sztuki jajka,
1/2 kostki masło lub margaryna,
- szczypta sól,
3/4 szklanki cukier,
1 torebka cukier waniliowy,
1,3/4 szklanki mąka tortowa Basia,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
8 mniejsze brzoskwinie dojrzałe świeże,
1 torebka galaretka wiśniowa
w pierwszej kolejności mikserem ubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz
ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być
wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty
tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem
ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte i bez pestek połówki brzoskwiń
piec w 200C około 40-45 minut
galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie w 400 ml i ostudzić
na dobrze wystudzone ciasto na wierzchu rozłożyć tężejącą galaretkę
do lodówki schować na 3 godziny
ciasto jest lekkie, wilgotne, bardzo smaczne i szybko się zjadło....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz