Składniki:
CIASTO:
1/2 kg mąka tortowa,
2 łyżki śmietana,
1 szklanka wrząca woda,
3/4 łyżeczki sól ,
- ile potrzeba mąka do podsypania
FARSZ:
1 torebka kasza gryczana,
1 pęczek szpinak świeży,
20 dag twaróg półtłusty,
1 sztuka cebula,
2 łyżki olej,
1 sztuka jajko,
1 łyżeczka olej do gotowania
FARSZ:
ugotować torebkę kaszy i zostawić do obcięknięcia wody
cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać umyty, pokrojony szpinak
mieszając podsmażać z 5 minut
wymieszać z kaszą, jajkiem, twarogiem - doprawić pieprzem
CIASTO:
ciasto zrobiłam w robocie- do misy wsypać mąkę przesianą, śmietanę 18%, sól
na wolnych obrotach wyrabiać ciasto dolewając wrzątku tyle, aby było sprężyste - na ogół wystarcza szklanka wrzątku, jak trzeba to z wyczuciem dolewać
ciasto rozwałkować cienko porcjami na stolnicy podsypanej mąką - wykrawać szklanką placki
nakładać pełną łyżeczkę farszu i sklejać pierogi
gotować na wrzątku z olejem i ciut solą - po wypłynięciu z 5 minut na mniejszym ogniu
MROŻENIE: pierogi zamrażam świeżo ulepione rozłożone na tacy, potem przekładam do worka
ugotowane pierogi nam smakują ze śmietaną kwaśną 12%........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz