Składniki:
2 torebki kasza jęczmienna perłowa,
2 sztuki jajka,
3/4 szklanki tarta bułka,
1 sztuka cebula,
- ile potrzeba olej do smażenia,
1/2 kg mięso wieprzowe na gulasz,
1 łyżka smalec,
1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
1 łyżeczka papryka słodka mielona,
1 łyżeczka vegeta,
- do smaku maggi,
3 szklanki woda,
1/2 szklanki śmietana,
2 łyżki mąka pszenna,
1 łyżka natka pietruszki,
- jaką lubisz surówka
osolonej wodzie kaszę perłową ugotować dobrze i wylać na sito
ostudzoną kaszę wymieszać z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, cebulą zeszkloną i dobrze wyrobić masę na placki - jeśli jest masa za luźna to dosypać ciut tartej bułki
smażyć na gorącym oleju grubsze placki (1cm ok.)
mięso wieprzowe pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu
dolać wody i dusić do miękkości mięsa
do smaku dodać pieprz, paprykę słodką, maggi
sos zagęścić śmietaną słodką 12% wymieszaną z mąką
podać placki z gulaszem i surówką np. groszek z marchewką.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz