Składniki:
4 większe jabłka,
1 słoiczek dżem wiśniowy,
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki olej,
1 szklanka mleko,
1/2 szklanki cukier,
2 szklanki mąka tortowa,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 łyżeczka zmielonej laski cynamonu Royal Brand,
- ile potrzeba puder cukier
jabłka bez skóry utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z dżemem wiśniowym niskosłodzonym
mleko, olej, jajka, cukier, cynamon dobrze roztrzepać rózgą
dodać przesianą mąkę z proszkiem i nie za dokładnie wymieszać łyżką
foremki silikonowe 4x7cm
nałożyć łyżkę ciasta - łyżkę jabłek z dżemem - łyżeczkę ciasta
wyszło 18 foremek
piec w 200C około 30 minut
ostudzone muffinki posypać pudrem cukrem......są bardzo aromatyczne i wilgotne........SMACZNEGO!!!
CYNAMON oryginalny z Ceylonu ROYAL BRAND: produkt naturalny, wyjątkowo miękki, delikatny, można laski rozkruszyć w palcach lub zmielić na pył w młynku - smak: lekko słodki - zapach: aromatycznie słodki - zastosowanie: do aromatyzowania przystawek, ciastek, ryżu, grysiku, marmolad, pierników, kompotów, grzańców - ja lubię dodać również do mięs wieprzowych pieczonych, drobiu, wątróbek i do śledzi matiasów - właściwości: cynamonowiec ceyloński to źródło cynamonu najcenniejszego o subtelnym smaku, zapachu, wspaniałym aromacie, całkowicie różny od chińskiej kasji, która jest bardziej piekąca w smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz