Składniki:
1 kg serce wieprzowe,
2 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie,
1 sztuka cebula,
1 łyżeczka smalec,
4 sztuki ogórki kiszone,
3 łyżka woda,
1 łyżka vegeta,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
1/2 szklanki śmietana,
2 łyżki mąka pszenna,
2 łyżki natka pietruszki
serce wieprzowe ze 4x zagotować i za każdym razem wylać wodę i wlewać nową - gdy już zakończymy te 4x to wlać nowej wody aby serce dobrze przykryła
dodać ziele i liść laurowy i gotować do miękkości w nieosolonej wodzie(będzie szybciej miękkie) około 1,5 godziny
z serca wykroić wszystkie tłuszczyki, żyły i same mięso pokroić na średnią kostkę
cebulę na smalcu zeszklić i dodać pokrojone serce
podsmażać mieszając z 5 minut
wsypać starte ogórki kiszone i podsmażać z 5 minut
teraz wlać wodę i zagotować
do smaku doprawić vegetą, pieprzem
gotować na małym ogniu z 15 minut
mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody i ze śmietaną słodką 12% i zagęścić sos
dodać natkę pietruszki - smaczny gulasz i do kaszy i do ziemniaków.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz