1 kg serce wieprzowe, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka cebula, 1 łyżeczka smalec, 4 sztuki ogórki kiszone, 3 łyżka woda, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki
serce wieprzowe ze 4x zagotować i za każdym razem wylać wodę i wlewać nową - gdy już zakończymy te 4x to wlać nowej wody aby serce dobrze przykryła
dodać ziele i liść laurowy i gotować do miękkości w nieosolonej wodzie(będzie szybciej miękkie) około 1,5 godziny

cebulę na smalcu zeszklić i dodać pokrojone serce
podsmażać mieszając z 5 minut
wsypać starte ogórki kiszone i podsmażać z 5 minut
teraz wlać wodę i zagotować
do smaku doprawić vegetą, pieprzem
gotować na małym ogniu z 15 minut
mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody i ze śmietaną słodką 12% i zagęścić sos
dodać natkę pietruszki - smaczny gulasz i do kaszy i do ziemniaków.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz