50 dag kości schabowe, 2,5 litra woda, 2 sztuki liście laurowe, 2 sztuki ziele angielskie, 1/2 pęczka włoszczyzna, 3 sztuki biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1/2 litra żurek w szklanej butelce, 1 łyżka majeranek, 1 łyżka jarzynka, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżeczka czosnek granulowany, - ile potrzeba śmietana,- do smaku maggi, 4 duże ziemniaki
kości schabowe zagotować w niewielkiej ilości wody i wylać wodę - wlać nową wodę i gotować kości do miękkości mięsa z liściem laurowym, zielem angielskim, jarzynką
kości wyjąć z wywaru i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, białą kiełbasę i na małym ogniu gotować
dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę i obrane mięso z kości schabowych
na koniec wlać śmietanę i magi do smaku
żurek podać z jajkami na twardo.......SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
pyszny domowy żurek, mniam!
Pyszny żurek i z ziemniakami tak jak robi moja mama :) Dziękuję za smaczny wpis do mojej akcji na Durszlaku:) Serdecznie pozdrawiam! :)
Prześlij komentarz