Składniki:
50 dag kości schabowe,
2,5 litra woda,
2 sztuki liście laurowe,
2 sztuki ziele angielskie,
1/2 pęczka włoszczyzna,
3 sztuki biała kiełbasa surowa,
- ile potrzeba jajka gotowane na twardo,
1/2 litra żurek w szklanej butelce,
1 łyżka majeranek,
1 łyżka jarzynka,
1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony,
1 łyżeczka czosnek granulowany,
- ile potrzeba śmietana,- do smaku maggi,
4 duże ziemniaki
kości schabowe zagotować w niewielkiej ilości wody i wylać wodę - wlać nową wodę i gotować kości do miękkości mięsa z liściem laurowym, zielem angielskim, jarzynką
kości wyjąć z wywaru i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, białą kiełbasę i na małym ogniu gotować
wyjąć białą kiełbasę i wlać żurek, dodać majeranek, pieprz, czosnek i gotować z 5 minut
dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę i obrane mięso z kości schabowych
na koniec wlać śmietanę i magi do smaku
żurek podać z jajkami na twardo.......SMACZNEGO!!!
pyszny domowy żurek, mniam!
OdpowiedzUsuńPyszny żurek i z ziemniakami tak jak robi moja mama :) Dziękuję za smaczny wpis do mojej akcji na Durszlaku:) Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń