Składniki:
50 dag mielona łopatka,
2 sztuki jajka,
2 kromki bułka paryska namoczona,
1 szklanka kasza gryczana ugotowana,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
2 łyżki tarta bułka,
1 sztuka cebula,
1 łyżka smalec
SOS:
35 dag pieczarki,
1 sztuka cebulka,
1/2 łyżki smalec,
1 łyżeczka kucharek przyprawa w płynie,
1/2 łyżeczki pieprz czarny grubo mielony,
1/2 szklanki śmietana gęsta,
1 łyżka natka pietruszki,
3 łyżeczki mąka pszenna
kasza gryczana osolona i dobrze ugotowana jedna szklanka - wsypać do mielonej łopatki
dodać jajka, namoczone i odciśnięte kromki bułki paryskiej, tartą bułkę, pieprz, sól, cebulę posiekaną i dobrze wszystko wymieszać
na smalcu smażyć rumiane mielone kotlety
na koniec pod przykryciem dosmażać z 5 minut na mniejszym ogniu
SOS: w rondlu na smalcu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki wsypać
dolać z 1/2 szklanki wody, doprawić do smaku
na koniec dodać gęstej słodkiej śmietany 18% wymieszanej z mąką i natkę pietruszki
polecam na smaczny obiad do ziemniaków......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz